Χρήσιμα Τηλέφωνα

Για αναζήτηση πληροφοριών αλλά και σε περίπτωση ανάγκης, χρησιμοποιείστε τον τηλεφωνικό κατάλογο που ακολουθεί.

Κέντρα Υγείας

Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου 2634360000 Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας 2634041444

Περιφερειακά Ιατρεία

Αράχοβας 2634048202 Παλιόπυργου 2634062330 Περίστας 2634061395 Πλατάνου 2634061250 Ρηγανίου 2634023264 Τερψιθέας 2634053166 Σίμου 2634062337

Σώματα ασφαλείας

Αστυνομία Ναυπάκτου 2634027258 Τροχαία Ναυπάκτου 2634027453 Πυροσβεστική Ναυπάκτου 2634022199

Ταξί

Ραδιοταξί Ναυπάκτου 2634025111

Συμβουλές για το βουνό

Τα βουνά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Οι ακόλουθες σημειώσεις καλύπτουν τις ελάχιστες προφυλάξεις, αν θέλει κάποιος ν’αποφύγει τραυματισμό ή να χαθεί ώστε έτσι να επιβαρύνει και να βάζει σε κίνδυνο και άλλους εκτός από τον ίδιο. Μπορεί να αφορούν περισσότερο τους πεζοπόρους και τους αναρριχητές αλλά αποτελούν χρήσιμο βοήθημα για τους χιονοδρόμους και όσους βρίσκονται στους ορεινούς μας θησαυρούς.

Ρουχισμός
Αυτός θα πρέπει να είναι πολύχρωμος, ζεστός, αντιανεμικός και αδιάβροχος. Να φοράτε κατάλληλες μπότες με αντιολισθητική σόλα. Πάρτε επιπλέον ρουχισμό και ίσως και ένα καπέλο και γάντια. Κάνει πάντα περισσότερο κρύο στις κορυφές.

Τροφή
Εκτός των συνηθισμένων σάντουιτς, πάρτε σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή παρόμοια που αποκαθιστούν την ενέργεια γρήγορα. Αν δεν τα χρειαστείτε εσείς οι ίδιοι, ίσως κάποιος άλλος. έχετε πάντα νερό το καλοκαίρι.

Εξοπλισμός
Εδώ πρέπει να περιλαμβάνονται χάρτης, πυξίδα και τουλάχιστον ένα αξιόπιστο ρολόι σε κάθε ομάδα(στο οποίο μπορείς να βασιστείς). Μια σφυρίχτρα, φακός και ανταλλακτικές μπαταρίες και λάμπες, και σε χειμερινές συνθήκες ένα πιολέ και αλουμινοκουβέρτα είναι απαραίτητα. Οι αναρριχητές παρακαλούνται θερμά να φοράνε κράνη.

Ομάδες
Αν είστε σε ομάδα βεβαιωθείτε ότι οι αρχηγοί των επιμέρους ομάδων είναι πεπειραμένοι. Μην αφήνετε ένα δυο άτομα πίσω να ξεκουραστούν και να σας προλάβουν αργότερα. Να προσέχετε ιδιαίτερα τους νεότερους και πιο αδύναμους στα επικίνδυνα σημεία. Αν προτιμάτε να πάτε μόνοι να είστε πολύ προσεκτικοί συνεχώς! Ενημερώστε για την πορεία σας και μείνετε σ’αυτήν όσο περισσότερο γίνεται.

Επείγοντα
Μην πιέζετε τις καταστάσεις αν οι συνθήκες είναι εναντίον σας, γυρίστε πίσω ακόμα και αν αυτό χαλάει τα σχέδια σας. Μάθετε πρώτες βοήθειες και κρατήστε ζεστούς τους τραυματισμένους και εξασθενημένους μέχρι να έρθει βοήθεια. Ειδοποιήστε τις ομάδες διάσωσης και τις Αρχές για βοήθεια το συντομότερο δυνατό και αναφέρατε αλλαγές στην διαδρομή ή στο πρόγραμμα, αν σας περιμένει κάποιος.

Κινητά τηλέφωνα
Μην βασίζεστε στα κινητά τηλέφωνα ότι θα μπορέσουν να σας βγάλουν από την δύσκολη θέση. Το να έχετε σήμα θα είναι περισσότερο τύχη παρά οτιδήποτε άλλο. Η διεθνής εμπειρία υποστηρίζει ότι κλήσεις από κινητά τηλέφωνα και ενώ είναι άριστα όταν λειτουργούν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε άσχημα. Ακόμα και μετακίνηση λίγων μέτρων στα βουνά μπορεί να σημαίνει απώλεια σήματος. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν προς το τελευταίο κομμάτι της ημέρας όταν θα τελειώνει και η μπαταρία και πολλές φορές έχουμε ζήσει την εμπειρία να τελειώνει η μπαταρία κατά την διάρκεια μιας διάσωσης. Θυμηθήκατε να φορτίσετε την μπαταρία σας πριν τον τελευταίο σας περίπατο;

Κίνδυνοι οι οποίοι πάντα πρέπει να αποφεύγονται
Όλοι θα έπρεπε να είστε σε θέση να τους αντιμετωπίσετε
* βάραθρα
* πλαγιές με πάγο ή βαρύ
* υγρό χιόνι απότομη πλαγιά με γρασίδι (ιδιαίτερα παγωμένο)
* ασταθή βράχια ρεματιές και χειμάρρους
* χείμαρροι με δυνατή ροή
* κορνίζες χιονιού και κορυφές χαντακιών
* υπέρμετρη φιλοδοξία
* καθαρή απροσεξία

Κίνδυνοι που μπορούν σας ξαφνιάσουν και απο τους οποίους πρέπει να φυλάγεστε
* αλλαγές καιρού, ομίχλη, σφοδρός άνεμος, βροχή ή χιόνι (πάρτε πρόγνωση καιρού και παρακολουθήστε τον ουρανό)
* χιόνι στο μονοπάτι (έχετε μαζί κραμπόν και πιολέ, και να ξέρετε να τα χρησιμοποιήστε)
* υπερβολικό κρύο ή ζέστη (ντύνεστε λογικά και να έχετε επιπλέον μπλούζα (ισοθερμικό)
* αρχόμενη εξάντληση (αναγνωρίστε τα σημάδια , ξεκουραστείτε και διατηρηθείτε ζεστοί.

Ατυχήματα ή ασθένειες
Mην πανικοβάλλεστε, αν στείλετε κάποιον για βοήθεια βεβαιωθείτε ότι οι διασώστες γνωρίζουν ακριβώς που θα έρθουν.
Πέρασμα χρόνου, βρείτε τον δικό σας ρυθμό, προγραμματίστε τον περίπατο σας, αφιερώστε διπλό χρόνο σε χειμερινές συνθήκες.
Δεν είναι ντροπή… να γυρίσετε πίσω εάν δεν είστε σίγουροι.
“Μια ομάδα πρέπει να διοικείται από τις ικανότητες των πιο αδύναμων μελών”.

Οδήγηση στο χιόνι

Ποιές είναι οι βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια ? Ποιά είναι τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων? Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικά σας όρια, σαν οδηγός, σε δεύτερο επίπεδο τα όρια του αυτοκινήτου σας και πολύ περισσότερο από όλα τους υπόλοιπους οδηγούς των δρόμων που θα συναντήσετε μπροστά σας κατα τη διάρκεια της κακοκαιρίας!

Α. Ελέγξτε και εξοπλίστε κατάλληλα το αυτοκίνητο σας
1. Αλλάξτε, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, τα ελαστικά σας με χειμερινά ελαστικά. Η ειδική σύνθεση γόμας και το «ειδικής χάραξης» προφίλ διασφαλίζουν μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος, όταν οδηγείτε στο χιόνι ή και γενικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
2. Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιπηκτικού στο ψυγείο της μηχανής, αλλά και κατάλληλο πρόσθετο αντιπηκτικό στο δοχείο της πλυστικής συσκευής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση.
3. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας.
4. Ελέγξτε τα φρένα σας. Εάν τα φρένα δεν έχουν την σωστή κατανομή, δεν αποδίδουν σωστά και το αυτοκίνητο μπορεί να «τραβάει» αριστερά ή δεξιά κατά το φρενάρισμα.
5. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Αλυσίδες, φακός, μια κουβέρτα, ένα πτυοσκάπανο, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.
6. Ελέγξτε το καλοριφέρ και το a/c. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών.
7. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση.
8. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

Β.Οδηγίες για πριν και κατά την οδήγηση.
1. Φροντίζετε πριν από κάθε μετακίνηση σε χιόνια, το ρεζερβουάρ σας να είναι, για κάθε ενδεχόμενο, πάντα γεμάτο με καύσιμα.
2. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Προβλέψτε λοιπόν παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας.
3. Προσπαθήστε κατα τη διάρκεια των μετακινήσεών σας να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να αποφύγετε το “σπινιάρισμα” των τροχών.
4. Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το σπινιάρισμα των τροχών κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας είναι να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πολύ ήπια. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα και οι τροχοί του αυτοκινήτου σας γυρίζουν “τρελά” πάνω στο χιόνι, βάλτε 2η ταχύτητα και ξεκινήστε πολύ αργά.
5. Τετραπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. 6. Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
7 Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) τα έχουμε πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν και για να μην πιάνουν χιόνι.
8. Αν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες, θυμηθείτε:
– οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς
– μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε
– όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h.
9. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.
10. Προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας.
11. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.
12. Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το αυτοκίνητό σας μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.
13. Αν υποψιάζεστε ότι θα χιονίσει, σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο πάνω στο παρμπρίζ.
14. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεχάστε τα “πιτσιλιστήρια”. Το νερό, ακόμα και με αντιπηκτικό, παγώνει ακαριαία, γίνεται φιλμ πάγου και θα χρειαστείτε σπάτουλα ή θα περιμένετε κάνα δίωρο να δουλέψει το καλοριφέρ για να λιώσουν οι πάγοι στα τζάμια.
15. Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές “γλυκά” και προσοχή στο φρένο: το ABS βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα!
16. Αποφύγετε τις ουρές βιαστικών και εκνευρισμένων, είναι σίγουρο ότι κάποιος αγανακτισμένος θα κάνει “τη στραβή”.
17. Αν δε μπορείτε να τους προσπεράσετε με ασφάλεια, αφήστε τους να απομακρυνθούν, όπως ξέρετε η αγανάκτηση στο δρόμο είναι «κολλητική».
18. Το καλοριφέρ χρησιμοποιήστε το με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.
19. Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση) διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.
20. Φρενάρισμα. Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τύχει κάποιο μη προγραμματισμένο φρενάρισμα και άσχετα από το πόσο καλό σύστημα διαθέτει το αυτοκίνητό σας, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ολίσθησης. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να φρενάρετε απότομα προσπαθήστε να πατάτε και να αφήνετε το φρένο τόσο όσο να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας.
Βέβαια σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS), ίσως να μην χρειαστεί, παρ΄όλα αυτά όμως η έλλειψη τριβής ίσως σας αναγκάσει να καταφύγετε σε αυτή τη λύση, είτε έχετε ABS, είτε όχι. Ένας άλλος τρόπος να φρενάρετε είναι να κατεβάσετε προσεκτικά ταχύτητα και να αφήσετε χωρίς γκάζι το αυτοκίνητό σας να σταματήσει.

Τοπικά προιόντα

Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Ορεινής Ναυπακτίας παρασκευάζονται με μεράκι, από αγνά, τοπικά προϊόντα, με τις παλιές αναμφισβήτητες παραδοσιακές συνταγές, που αποτελούν εγγύηση. Προσκαλούμε όλους όσους έχουν λησμονήσει το τι σημαίνει φρέσκο και αγνό προϊόν, χωρίς συντηρητικά να δοκιμάσουν ότι τους ευχαριστεί. Η υπευθυνότητα, και η αξιοπιστία των ντόπιων οικοπαραγωγών, κέρδισαν από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη των φίλων και όλων των επισκεπτών της πανέμορφης περιοχής μας. Είναι σίγουρο ότι οι γεύσεις μας, θα κερδίσουν κι εσάς.

Γλυκά του κουταλιού
Καρυδάκι, νεράντζι, περγαμόντο, σύκο, μελιτζανάκι, δαμάσκηνο, φιρίκι, κυδώνι, φράουλα, καρότο, σταφύλι, καρπούζι με μέλι, κεράσι, κολοκύθι, πορτοκάλι, βύσσινο.
Επίσης σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό αλλά ξεχασμένο για πολλά χρόνια γλυκό «ΑΜΥΓΔΑΛΟ».

Μαρμελάδες
Βερίκοκο, ροδάκινο, δαμάσκηνο, φράουλα, μήλο-ρόδι, σύκο, πορτοκάλι, βανίλια-μήλο-αχλάδι, ακτινίδιο, κορόμηλο, μανταρίνι, κεράσι.

Ζυμαρικά
Τραχανά (γλυκό – ξινό – σιταρένιο),
Χυλοπίτες (χονδρή-ψιλή-χωριάτικη-νηστίσιμη),
Βίδες, μανεστράκι

Σπιτικά λικέρ
Καρύδι, βύσσινο, μανταρίνι, περγαμόντο, φράουλα, αρμπαρόριζα, αμαρέττο, ρακόμελο. Θα βρείτε ακόμα: Μέλι (ελατόμελο), βυσσινάδα, σιρόπι, φράουλα, σιρόπι κεράσι, χαμομήλι, τσάι βουνού, τσίπουρο, καθώς και κρασί (κόκκινο, λευκό, ροζέ).

Ο καιρός στην Ορεινή Ναυπακτία

Ενημερωθείται για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ορεινή Ναυπακτία πριν την επίσκεψή σας.
Meteo – Ορεινή Ναυπακτία -Πρόγνωση καιρού 

εναλλακτικεσ δραστηριοτητΕσ

Κάνε λήψη σε αρχείο αντιπροσωπευτικές προτάσεις δραστηριοτήτων από το Εγχειρίδιο Αγροτουριστικών Δραστηριοτήτων.

Σε περιμένουμε….